> archief

Zo maar wat activiteiten van de afgelopen 10 jaar…..

 
 

In memoriam Erica Laan

Op maandag 25 januari is Erica Laan overleden. Zij heeft van 1996 tot 2004 onze gemeenten De Rijp en Graftdijk gediend als bevlogen en betrokken predikante. Hetzij dat wij Leven, hetzij dat wij sterven, wij zijn des Heren. Romeinen 14, vers 8. Zo stond het op de rouwadvertentie in dagblad Trouw. Erica was niet zo maar een dominee; wars van opsmuk en uiterlijk vertoon is zij ons die periode voorgegaan in de erediensten. Een ieder was altijd welkom op de Uitweg 1 in Krommenie voor een troostrijk woord, een hartverwarmend gebaar. Zoals zij het zelf in haar afscheidswoord verwoordde in het berichtenblad  GELUIDEN dat zij al die jaren samen met Ton van Harlingen zo prachtig verzorgde:
“Met elkaar hebben we in alle eenvoud en bescheidenheid het Licht brandend weten te houden. En dat is heel veel in een wereld waarin men het bestaan van God ontkent of Hem zelfs naar het leven staat. Er is moed voor nodig om niet in bijgeloof of nihilisme te worden meegevoerd. Dat die moed ook in de toekomst ons deel mag zijn is mijn hartenwens. Hartelijk dank voor alle vertrouwen en goede wensen – het heeft ons goed gedaan.”
Broeders en zusters, aan deze woorden is weinig toe te voegen. Zij tekenen Erica ten voeten uit en nog steeds hebben zij aan actualiteit niets verloren. Erica, bedankt voor wat je voor onze gemeenten hebt betekend. Jouw Licht zal blijven branden. Uit naam van de doopsgezinde gemeenten De Rijp en Graftdijk wensen wij Ton alle sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

====

2 februari 2021

Onze predikant, ds Waldemar Epp, is sinds januari 2020 ook verbonden aan de doopsgezinde gemeenten Broek op Langedijk, Nieuwe Niedorp en Twisk/ Abbekerk. 
Voor de kerkenraad van De Rijp reden om de startdienst voor het seizoen 2020-2021 samen met deze gemeenten in Nieuwe Niedorp te vieren. 

====

14 oktober 2020.

Brief van de vier predikanten in Noord-Holland. 
De regio-bijeenkomsten in Dopersduin kunnen niet doorgaan.

Zusters en broeders, 
 
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zullen de komende tijd geen gespreksavonden in Dopersduin zijn.
 
Wij zijn als predikanten op donderdag 8 oktober bij elkaar gekomen om te kijken wat we de komende tijd zouden kunnen doen. Met veel gepuzzel zou er in Dopersduin de mogelijkheid zijn om met max. 20 mensen bij elkaar te komen, dat zou betekenen dat we telkens 10 tot 15 mensen een ‘nee’ zouden moeten verkopen en dat willen we niet. 
 
De adviezen van de regering/RIVM zijn bovendien zo dat we het niet verantwoord vinden om de vele reisbewegingen in de kop van Noord-Holland goed te kunnen praten en fysieke ontmoetingen te plannen. We beseffen dat velen teleurgesteld zullen zijn maar beseffen ook dat jullie de verantwoordelijkheid die we als zusters en broeders voor elkaar hebben serieus nemen.
 
Wij als predikanten blijven met elkaar in gesprek en zullen naar alternatieven voor de gespreksavonden zoeken. Zodra de gelegenheid is om fysiek bij elkaar te komen, pakken we de kans en werken plannen uit zodat het verantwoord is om elkaar te ontmoeten. Weloverwogen en bewust gaan we met elkaar de situatie aan en vertrouwen erop dat we elkaar niet los laten en in contact blijven.
 
Met herderlijke groeten,
 
Louise Pondman
Wieteke van der Molen
Jelle Waringa
Waldemar Epp

 

====

Weekend Mennonitengemeinde Bechterdissen
7 en 8 september 2019

Zaterdagmiddag 7 september werd onze groep uit Graftdijk en De Rijp hartelijk ontvangen door de Mennonitengemeinde Bechterdissen. Waldemar Epp, onze predikant is opgegroeid in de nabijheid van deze plaats, niet ver van Bielefeld, Duitsland.Tussen ontvangst en vertrek hebben we gesproken met broeders en zusters, gelogeerd bij leden thuis en iets uit de omgeving gezien. Een weekend om tevreden op terug te zien. Volgend jaar willen we de kennismaking hernieuwen.

====

Kerk in Oost Graftdijk Opgeknapt

Zondag 24 november 2019. Er is werk aan de winkel bij de kerk in Oost Graftdijk. Bij de dakgoot waren de waterborden en de windveren nodig aan vervanging toe. Als het timmerwerk klaar is, kan alles weer netjes bijgeschilderd worden. Zo te zien is de voorzitter in zijn nopjes met het groot onderhoud! Rechts naast de steiger, boven de ingang, is nog juist zichtbaar de tekst: "Nader tot God en Hij zal tot u komen" Dat u dat maar weet!

====

Nieuwe glas-in-loodramen in de Vermaning van De Rijp

Zondag 10 februari 2019 hebben we in de kerkdienst speciale aandacht besteed aan de gerestaureerde glas-in-loodramen aan de zuidzijde van de vermaning. Mevrouw Lucy Admiraal uit Heiloo heeft ongeveer een half jaar hard gewerkt aan de restauratie en heeft op 29 januari de laatste ruiten in gezet. 

Op 16 november 2018 heeft Project Geestdrift de muziektheatervoorstelling 'Een Vrouw en een Engel' in de Doopsgezinde kerk in De Rijp gepresenteerd, een kruising tussen een ritueel, een theaterstuk en een concert.

 'Een Vrouw en een Engel' is een voorstelling van theatermaakster Anne Roos de Carvalho geïnspireerd op een gedicht van Toon Tellegen, waarbij het publiek ondergedompeld wordt in een zintuiglijke ervaring. Liedkunst, poëzie, elektronische klanken en karate vermengen zich met het gedicht. Liefde en strijd lijken inwisselbaar. De voorstelling van Anne Roos ging afgelopen zomer in première tijdens het Karavaan Festival in Alkmaar. Een Vrouw en een Engel is onderdeel van een reeks voorstellingen in de doopsgezinde kerkjes in Noord-Holland Noord. Sinds begin 2018 organiseert Project Geestdrift, in samenwerking met Karavaan, prikkelende en eigentijdse muziek-, dans- en theatervoorstellingen om deze sfeervolle kerkjes opnieuw op de kaart te zetten. Elke voorstelling wordt gecombineerd met een contextprogramma, waarin er, naast het thema van de avond, aandacht is voor de rijke geschiedenis van het gebouw en de mensen die er al eeuwenlang samenkomen. 

 De zusterkring ‘Trijntje Lakeman’ hield op donderdag 17 mei 2018 het jaarlijkse ‘uitje’.
Om 9 uur werd gestart bij de Vermaning in De Rijp en 10 uur stond de koffie met gebak klaar in het museum Marius van Dokkum in Andijk. Met veel enthousiasme presenteerde Wil Gorter, bekend van het plaatselijke hoedenmuseum, verschillende antieke en eigentijdse hoofddeksels. Het leek wel een cabaretvoorstelling, met anekdotes, verhalen, liedjes en spelletjes. Na een heerlijke lunch maakten we kennis met Marius van Dokkum. Op zijn bekende schilderijen zijn veel herkenbare situaties te zien; met veel humor weergegeven waar je zo een verhaal bij kunt bedenken. Na een heerlijke dag met mooi weer en een mooie route door Noord-Holland, waren we half zes weer terug in De Rijp.

Met dank aan Marijke Visser voor dit mooie verslag. De zusterkring in Graftdijk en De Rijp is vernoemd naar Trijntje Lakeman. Zij was de partner van Jan Boon, de laatste telg uit de doopsgezinde familie Boon, reder en koopman uit De Rijp, wiens nalatenschap tot op de dag van vandaag beheerd wordt door de ‘Maatschappij tot behoud van Nijverheid te De Rijp’. Trijntje Lakeman is nu op vakantie. De eerste bijeenkomst is weer op 28 september 14.00 uur in de Vermaning te De Rijp.

 Vergadering Rijper Sociëteit. 30 augustus 2017

In 1640 richtte een aantal gelijkgestemde Noord-Hollandse doopsgezinde gemeentes de zogeheten Rijper Sociëteit op. Tot op de dag van vandaag komt deze vergadering één keer per twee jaar bijeen. De doopsgezinde gemeente De Rijp ontvangt afgevaardigden van de aangesloten gemeenten. Voor gemeenten die kosten hebben gemaakt voor bijzondere projecten is er altijd een (kleine) subsidie uit het fonds van de sociëteit beschikbaar. Het ochtendprogramma eindigt met een door de gemeente De Rijp aangeboden lunch. ‘s Middags is er traditiegetrouw een excursie in de omgeving van De Rijp. De dag wordt afgesloten met het zogeheten vriendenmaal, compleet met heuse tafelredes en anekdotes uit heden en verleden.

 Bezoek doopsgezinde gemeente Enkhuizen

Zondag 25 juni 2017 bracht een aantal leden van de gemeente Enkhuizen een bezoek aan Oost-Graftdijk en De Rijp. Ds. Waldemar Epp ging voor in de dienst in Oost Graftdijk. De koffie met zelfgebakken koek viel bij iedereen in de smaak. In De Rijp stond de gedekte tafel voor de lunch al klaar. Genoeg te eten en te drinken. ’s Middags op Mennopad langs het doopsgezinde verleden in De Rijp. Al met al een geslaagde dag. In de Rijper Vermaning namen we met een goed gevoel afscheid van de broeders en zusters uit Enkhuizen.

Klik hier voor het volledige archief.

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente De Rijp   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Graftdijk
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl