> archief

Zo maar wat activiteiten van de afgelopen 10 jaar…..

Nieuwe glas-in-loodramen in de Vermaning van De Rijp

Zondag 10 februari 2019 hebben we in de kerkdienst speciale aandacht besteed aan de gerestaureerde glas-in-loodramen aan de zuidzijde van de vermaning. Mevrouw Lucy Admiraal uit Heiloo heeft ongeveer een half jaar hard gewerkt aan de restauratie en heeft op 29 januari de laatste ruiten in gezet. 

Op 16 november 2018 heeft Project Geestdrift de muziektheatervoorstelling 'Een Vrouw en een Engel' in de Doopsgezinde kerk in De Rijp gepresenteerd, een kruising tussen een ritueel, een theaterstuk en een concert.

 'Een Vrouw en een Engel' is een voorstelling van theatermaakster Anne Roos de Carvalho geïnspireerd op een gedicht van Toon Tellegen, waarbij het publiek ondergedompeld wordt in een zintuiglijke ervaring. Liedkunst, poëzie, elektronische klanken en karate vermengen zich met het gedicht. Liefde en strijd lijken inwisselbaar. De voorstelling van Anne Roos ging afgelopen zomer in première tijdens het Karavaan Festival in Alkmaar. Een Vrouw en een Engel is onderdeel van een reeks voorstellingen in de doopsgezinde kerkjes in Noord-Holland Noord. Sinds begin 2018 organiseert Project Geestdrift, in samenwerking met Karavaan, prikkelende en eigentijdse muziek-, dans- en theatervoorstellingen om deze sfeervolle kerkjes opnieuw op de kaart te zetten. Elke voorstelling wordt gecombineerd met een contextprogramma, waarin er, naast het thema van de avond, aandacht is voor de rijke geschiedenis van het gebouw en de mensen die er al eeuwenlang samenkomen. 

 De zusterkring ‘Trijntje Lakeman’ hield op donderdag 17 mei 2018 het jaarlijkse ‘uitje’.
Om 9 uur werd gestart bij de Vermaning in De Rijp en 10 uur stond de koffie met gebak klaar in het museum Marius van Dokkum in Andijk. Met veel enthousiasme presenteerde Wil Gorter, bekend van het plaatselijke hoedenmuseum, verschillende antieke en eigentijdse hoofddeksels. Het leek wel een cabaretvoorstelling, met anekdotes, verhalen, liedjes en spelletjes. Na een heerlijke lunch maakten we kennis met Marius van Dokkum. Op zijn bekende schilderijen zijn veel herkenbare situaties te zien; met veel humor weergegeven waar je zo een verhaal bij kunt bedenken. Na een heerlijke dag met mooi weer en een mooie route door Noord-Holland, waren we half zes weer terug in De Rijp.

Met dank aan Marijke Visser voor dit mooie verslag. De zusterkring in Graftdijk en De Rijp is vernoemd naar Trijntje Lakeman. Zij was de partner van Jan Boon, de laatste telg uit de doopsgezinde familie Boon, reder en koopman uit De Rijp, wiens nalatenschap tot op de dag van vandaag beheerd wordt door de ‘Maatschappij tot behoud van Nijverheid te De Rijp’. Trijntje Lakeman is nu op vakantie. De eerste bijeenkomst is weer op 28 september 14.00 uur in de Vermaning te De Rijp.

 Vergadering Rijper Sociëteit. 30 augustus 2017

In 1640 richtte een aantal gelijkgestemde Noord-Hollandse doopsgezinde gemeentes de zogeheten Rijper Sociëteit op. Tot op de dag van vandaag komt deze vergadering één keer per twee jaar bijeen. De doopsgezinde gemeente De Rijp ontvangt afgevaardigden van de aangesloten gemeenten. Voor gemeenten die kosten hebben gemaakt voor bijzondere projecten is er altijd een (kleine) subsidie uit het fonds van de sociëteit beschikbaar. Het ochtendprogramma eindigt met een door de gemeente De Rijp aangeboden lunch. ‘s Middags is er traditiegetrouw een excursie in de omgeving van De Rijp. De dag wordt afgesloten met het zogeheten vriendenmaal, compleet met heuse tafelredes en anekdotes uit heden en verleden.

 Bezoek doopsgezinde gemeente Enkhuizen

Zondag 25 juni 2017 bracht een aantal leden van de gemeente Enkhuizen een bezoek aan Oost-Graftdijk en De Rijp. Ds. Waldemar Epp ging voor in de dienst in Oost Graftdijk. De koffie met zelfgebakken koek viel bij iedereen in de smaak. In De Rijp stond de gedekte tafel voor de lunch al klaar. Genoeg te eten en te drinken. ’s Middags op Mennopad langs het doopsgezinde verleden in De Rijp. Al met al een geslaagde dag. In de Rijper Vermaning namen we met een goed gevoel afscheid van de broeders en zusters uit Enkhuizen.

Klik hier voor het volledige archief.

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente De Rijp   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Graftdijk
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl